Jåtun

Jåttåturen anbefales!

Stavanger kommune og Stavanger turistforening har merket en flott tursti like ved Jåtun. Anbefales for deg som vil bli kjent i nabolaget.

Stavanger Jåtun turen
Kart: Stavanger kommune

Jåttåturen er ca. 7,7 km lang, noe som i passe behagelig tempo tar knappe to timer. Turenegner seg fint for alle, også for deg med barnevogn.

Turistforeningen foreslår at du starter vandringen ved roten av Jåttånuten og trasker av sted på turveien kalt Ungdomsgeilen. Skogen åpner seg og du ser ut over gården Jåttens eldgamle kulturlandskap hvor hele 26 gravhauger er funnet. Bosetningen her kan spores flere tusen år tilbake i tid. Gården var i kongens og biskopens eie og oppført som lensmannsgods i 1647. I 1906 var hele gården eid av private og besto av 85 bruk.

Underveis krysser du motorveien og passerer Valbergmyra – en av Stavangers siste store sammenhengende myrer. Derfra går det lett i flatt terreng langs kommunegrensa mot Sola, hvor du ser utover det som var den gamle flystripa fra 2. verdenskrig. Deretter vender du mot Forus der Stokkavannet en gang lå. Dette ble tappet ned rundt 1910 for å gi plass til gårdsdrift. Vannet sendte de ut i Hafrsfjord.

Når du kommer til Godeset, rusler du et stykke oppover og kan ta en stopp ved lekeplassen på skolen før du går videre mellom skog og hager. Etter du har rundet Jåttånuten er du snart tilbake til tilbake til startstedet. Kanskje du går motsatt vei neste gang? Før du dukker inn i det travle og ser byen vokse i høyt tempo på Forus.

    Meld din interesse!

    Registrer deg for å få oppdateringer om Jåtun.

    Jeg godkjenner å bli kontaktet på følgende vis: